Co zrobić, żeby nie śmierdziało przy smażeniu ryby?
Zapach ryby roznosi się po mieszkaniu nie tylko podczas obróbki termicznej. Ta charakterystyczna woń wyczuwalna jest również na naczyniach i akcesoriach, które były używane do przyrządzenia rybnego dania. Często jest tak, że mimo dokładnego wietrzenia, zapach zostaje w pomieszczeniach na dłuższy czas. Jak sobie z tym radzić?
Przed samą obróbką ryby, dobrze jest wcześniej otworzyć okna w pomieszczeniu, którym będzie przyrządzana. Ważne, by pamiętać o włączonym okapie. Kolejnym sposobem, który pomoże wyeliminować zapach ryby w mieszkaniu, jest umieszczenie szklanki octu blisko patelni, na której będzie przyrządzanie danie. Ocet będzie wchłaniał nieprzyjemną woń.
Jak pozbyć się zapachu ryby w mieszkaniu?
Po zakończeniu gotowania można przygotować miksturę, która rozprawi się z nieprzyjemnym zapachem ryby. To znany trik, z którego korzystają pokolenia gospodyń. Wystarczy stworzyć mieszaninę, składającą się z trzech składników, które każdy trzyma w kuchennych szafkach. To szybki i niezawodny sposób. Do wykonania specyfiku potrzebne będą:
- szklanka wody,
- ocet (lub skórka cytryny),
- goździki.
Przygotowanie niezawodnej mikstury zajmie dosłownie chwilę. Szklankę wody należy wymieszać z czterema łyżkami octu (zamiast octu można zastosować skórkę cytryny) i kilkoma goździkami. Specyfik trzeba doprowadzić do wrzenia. Gorący, zacznie wydzielać zapach, który szybko zneutralizuje nieprzyjemną woń smażonej ryby.
By mieć całkowitą pewność, że zapach smażeliny nie zostanie z nami na dłużej, warto zastosować wszystkie z powyższych sposobów.