Są pyszne i pięknie wyglądają. Tych grzybów warto szukać
Lakówki ametystowe to grzyby jadalne. Można je marynować w occie i suszyć, a młodymi grzybkami dekorować dania. Kontrowersje natomiast wzbudza fakt, że często rosną w pobliżu cmentarzy. Ciekawostką jest też to, że są uznawane jako wskazówka w kryminalistyce, a to właśnie dlatego, że mogą pojawić się w pobliżu zwłok. Na szczęście jednak - nie tylko tam. Fioletowych grzybów warto szukać:
- w ściółce i wśród mchów,
- borach iglastych,
- w lasach liściastych i mieszanych (w okolicach buków)
- w parkach, na rozkładającym się drewnie.
Jak rozpoznać lakówkę ametystową? Oczywiście, pierwsze co rzuci się w oczy to fioletowy kolor. Poza tym te grzyby mają kapelusz o średnicy od 2 do 6 cm, u młodych okazów półkulisty lub dzwonkowaty z podwiniętym brzegiem i wgłębieniem na środku. Skórka tych grzybów jest gładka, u dorosłych okazów - delikatnie płatowata i o lekko żłobionych brzegach.
Ametystowa perła jesieni, tak nazywają ten grzyb leśnicy. Z czym można pomylić lakówkę?
Tego delikatnego, niedużego, liliowego grzyba można pomylić z trującą grzybówką fioletowawą. Jak je odróżnić? Najlepiej powąchać, bowiem jadalna lakówka ametystowa nie ma wyczuwalnego zapachu, natomiast trująca grzybówka fioletowawa ma woń rzodkiewki.