Tłusty czwartek w PRL. Pączki, faworki i inne słodkości
Tłusty czwartek to jeden z tych dni w roku, kiedy większość Polek i Polaków zapomina o diecie, sięgając po królujące na stołach słodkie specjały. Wśród nich są oczywiście pączki, które stały się nieodłącznym elementem tłustego czwartku. Jak podaje portal „Historia.org.pl”, początkowo pączki w kuchni polskiej nadziewano słoniną, a przyrządzanie ich na słodko rozpoczęto w XVI wieku. Z kolei kształt pączków, jakie znamy dzisiaj to już wiek XVIII. Pączki wypiekane specjalnie na tłusty czwartek od dziesięcioleci cieszą się ogromną popularnością. Nie inaczej było w czasach PRL, kiedy w cukierniach, restauracjach, zakładach pracy i domach przygotowywano pączki, faworki i inne słodkie wypieki, po które często ustawiały się długie kolejki. Zobaczcie, jak wyglądał tłusty czwartek w czasach PRL!
 
   
            
                    ![Tłusty czwartek w czasach PRL. Tymi specjałami zajadali się wszyscy [GALERIA]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-fiHG-NFSA-bJuZ_tlusty-czwartek-w-czasach-prl-tymi-specjalami-zajadali-sie-wszyscy-galeria-148x96.jpg) 
            
                     
            
                     
            
            
         
             
            
         
            
         
            
        ![Tak obchodzono Wszystkich Świętych w Krakowie 100 lat temu. Cmentarz Rakowicki trudno rozpoznać [GALERIA]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-9gPn-MkZX-uwDR_dzien-wszystkich-swietych-w-krakowie-w-latach-1925-1935-300x250.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        