Tłusty czwartek w PRL. Pączki, faworki i inne słodkości
Tłusty czwartek to jeden z tych dni w roku, kiedy większość Polek i Polaków zapomina o diecie, sięgając po królujące na stołach słodkie specjały. Wśród nich są oczywiście pączki, które stały się nieodłącznym elementem tłustego czwartku. Jak podaje portal „Historia.org.pl”, początkowo pączki w kuchni polskiej nadziewano słoniną, a przyrządzanie ich na słodko rozpoczęto w XVI wieku. Z kolei kształt pączków, jakie znamy dzisiaj to już wiek XVIII. Pączki wypiekane specjalnie na tłusty czwartek od dziesięcioleci cieszą się ogromną popularnością. Nie inaczej było w czasach PRL, kiedy w cukierniach, restauracjach, zakładach pracy i domach przygotowywano pączki, faworki i inne słodkie wypieki, po które często ustawiały się długie kolejki. Zobaczcie, jak wyglądał tłusty czwartek w czasach PRL!