Kraków. Trwa kulinarna uczta dla fanów pierogów
To już 21 edycja krakowskiego Festiwalu Pierogów. Podobnie jak w latach poprzednich odbywa się on na Małym Rynku. Ceny przysmaków niektórych szokują, innych nie odstraszają. Za jednego pieroga zapłacimy średnio 5 złotych. Bardziej opłaca kupować się w pakiecie. Przykładowo 5 pierogów za 20 złotych. W zależności od stoiska ceny się różnią.
- Na naszym stoisku mamy 11 rodzajów pierogów, np. kebabowe, tajskie, sycylijskie, z kaszą i boczkiem czy bobem z suszonymi pomidorami - mówi naszemu reporterowi sprzedawczyni jednego ze stoisk.
- My z kolei mamy azjatyckie pierożki dim sum. Są one przygotowywane na parze, są też lepione w inny sposób, a ich farsze zawierają egzotyczne przyprawy - dodaje sprzedawczyni innego stoiska.
Osobami, które najczęściej kupują i degustują pierogi, są zagraniczni turyści. Każdy z nich chwali polski przysmak, a także podziwia kreatywność osób, które je przygotowały.
- Bardzo dobre pierogi, ja akurat kupiłam sobie z sosem carbonara, ponieważ lubię spaghetti carbonara i chciałam spróbować takich pierogów - mówi nam jedna z turystek.
- Widziałam pierogi o smaku Barbie - dodaje druga, nie kryjąc zaskoczenia. - Mi zależało na pierogach wegetariańskich i cieszę się, że takie też tu są - mówi na końcu.
21. Festiwal Pierogów w Krakowie potrwa do wtorku 15 sierpnia.