Czym zastąpić mięso? Te grzyby to fantastyczna alternatywa
Żółciaki siarkowe to huba. Są to grzyby jadalne, ale można je jeść wyłącznie po porządnej obróbce termicznej. Najpierw należy je dobrze przepłukać, następnie obgotować (min. 20-30 minut), odlać wodę i dopiero potem dusić lub smażyć. Żółciaki siarkowe w smaku przypominają tofu lub delikatne mięso drobiowe, dlatego właśnie te grzyby wymienia się jako alternatywę dla mięsa. Popularne są żółciaki panierowane, a ponieważ kapelusze tych grzybów są duże, po przygotowaniu do złudzenia przypominają kotlety schabowe. Pokrojone na mniejsze kawałki żółciaki siarkowe świetnie sprawdzą są jako wegetariańskie nuggetsy. Gdzie zbierać te grzyby i jak je rozpoznać? To gatunek grzybów z rzędu żagwiowców. Młode żółciaki siarkowe mają intensywnie żółtą lub cytrynową barwę i są mięsiste. Przyrastają bokiem do drzew, szczególnie do wierzb, topoli czy dębów, a znaleźć można je głównie o dziwo nie w lasach, a w parkach, na przydrożnych drzewach, w ogrodach i sadach.
Z czym można pomylić żółciaka siarkowego?
Fanów grzybów zapewne ucieszy fakt, że jest to grzyb typowo późnowiosenny, rośnie głównie w maju i czerwcu. Z czym można go pomylić? To z kolei dobra wiadomość dla tych, którzy nie są specjalistami, jeśli chodzi o grzyby, bowiem żółciaka siarkowego trudno pomylić z jakikolwiek innym ze względu na jego charakterystyczną barwę. Jeśli chodzi o kształt, podobna do żółciaka jest żagiew łuskowata - też grzyb jadalny. Szczególnie smaczne są jego młode owocniki. Żagiew również rośnie na żywych i obumierających pniach drzew liściastych, jednak ma blady, śmietankowy kolor.