Boże Narodzenie 2023. Szukasz alternatywy dla sałatki jarzynowej? "Bartuś" to idealny wybór
Sałatka "Bartuś" jest najprościej rzecz ujmując ulepszoną wersją sałatki jarzynowej. Zasadniczą różnicą jest mięsna wkładka w postaci wędzonej wędliny, która nadaje daniu niepowtarzalny smak i aromat. Jeśli dodamy do tego pyszny sos w postaci połączenia majonezu z jogurtem naturalnym, majonezem i ziołami, mamy pozycję, wobec której nie da się przejść obojętnie.
Oprócz szynki i sosu, w sałatce obecne są też m.in. ziemniaki, marchewka, jajka oraz groszek, czyli składniki doskonale wszystkim znane z kultowej "jarzynówki". Poniżej przedstawiamy przepis na pyszny przysmak, który podbije serca wigilijnych gości i nie tylko.
Składniki sałatki "Bartuś":
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g marchewek,
- 10 jajek,
- 1 kg szynki wędzonej,
- 200 g groszku konserwowego,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 1 jabłko,
- 300 g majonezu,
- szczypiorek,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Przepis na sałatkę "Bartuś" jest bardzo prosty. A efekt zniewala
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Najpierw należy pokroić warzywa w kostkę i ugotować je przez 10 minut we wrzącej wodzie. Następnie należy przełożyć je do miski, dodając później wędlinę i wcześniej odsądzoną kukurydzę i groszek. Później wystarczy zetrzeć jabłka na grubych oczkach, dodać przyprawy, sos i to w zasadzie wszystko. Gotową sałatkę wystarczy schłodzić w lodówce i z powodzeniem można ją podawać gościom, po udekorowaniu wierzchu szczypiorkiem.