Pozytywne skutki jedzenia mandarynek
Jedzenie mandarynek to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ mają one mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jedną z nich jest chociażby bogactwo witamin np. witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy organizmu, tak bardzo nadwyrężany w okresie zimowym. Dodatkowo jest ona silnym antyoksydantem, pomagającym zwalczać wolne rodniki i chroniącym komórki przed szkodliwym działaniem środowiska. Owoce te zwierają także mnóstwo witaminy A, która z kolei pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry i chroni przed chorobami oczu. Inną pozytywną właściwością mandarynek jest duża zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia, zapobiega zaparciom i wspomaga ogólną zdrową florę bakteryjną w jelitach. Co więcej, są to jedne z nielicznych owoców zalecanych dla osób chorujących na cukrzyce typu 2, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ciekawostką jest to, że mandarynki, aż w 85 procentach składają się z wody, a zjedzenie jednej sztuki tego owocu dziennie zapewnia nam spożycie 1/4 zapotrzebowania na witaminę C.
Polecany artykuł:
Mandarynki - kto nie powinien ich jeść?
Mandarynki to owoce bogate zarówno w witaminy, jaki i składniki odżywcze. Jednak istnieją sytuacje, w których spożycie mandarynek może być niewskazane. Kto zatem powinien zachować ostrożność lub ograniczyć spożycie mandarynek? W pierwszej kolejności negatywne skutki spożywania tych owoców mogą odczuć osoby uczulone na cytrusy. Jeśli z tego powodu nie jesz pomarańczy, grejpfrutów, czy cytryn koniecznie musisz dołączyć do tej listy także mandarynki. Mogą one wywołać reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, wysypka, czy w niektórych przypadkach, trudności w oddychaniu. Owoce te zawierają pewne ilości potasu, co może być problematyczne dla osób z zaburzeniami nerek. W takim przypadku nie należy spożywać mandarynek w zbyt dużych ilościach, ale nie trzeba ich sobie całkiem odmawiać. Warto jednak wspomnieć, że nadmiar potasu może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania nerek. Co więcej, spożywania tych cytrusów w dużych ilościach powinny unikać osoby z chorobami żołądka, nadwrażliwością na kwasy i zgagą, czy innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, ponieważ mogą odczuwać nieprzyjemne objawy po spożyciu tych owoców. W przypadku wszelkich wątpliwości dotyczących spożycia mandarynek, zawsze zaleca się skonsultowanie się ze specjalistą ds. żywienia. Każdy organizm jest inny, dlatego ważne jest indywidualne podejście do diety, zwłaszcza w przypadku osób z określonymi schorzeniami czy nietolerancjami.