Niezwykła metamorfoza Karoliny Szostak
Dziennikarka sportowa Karolina Szostak to jedna z ulubienic widzów telewizji Polsat. W 2014 roku prezenterka wzięła udział w "Tańcu z Gwiazdami", co sprawiło, że zaczęła dbać o formę. Dziennikarka zmieniła swoje nawyki żywieniowe i przeszła na restrykcyjną dietę, dzięki czemu udało się jej schudnąć aż 30 kilogramów. Jej metamorfoza odbiła się szerokim echem w mediach i obwołano ją jedną z najbardziej spektakularnych w polskich show-biznesie.
Karolina Szostak ujawnia kulisy niezwykłej metamorfozy
Dziennikarka wyznała mediom, że proces utraty wagi wcale nie był dla niej łatwy. Karolina Szostak cierpi na chorobę Hashimoto, polegającą na niedoczynności tarczycy, co przekłada się na problemy z układem odpornościowym i słabym metabolizmem. W związku z tym walka z pozbyciem się nadprogramowych kilogramów stanowiła prawdziwe wyzwanie. Prezenterka zdradziła, że udało się jej to dzięki niezwykle restrykcyjnej diecie i serii wyrzeczeń. Zdecydowała się na post doktor Dąbrowskiej, polegający na niezwykle restrykcyjnym ograniczeniu kalorii — w pierwszej fazie można spożywać zaledwie 600 kalorii dziennie. Metoda nazywana postem leczniczym nie może być stosowana przez długi czas. Karolina Szotak wyznała, że wraca do niej dwa razy w roku.
— Na początku roku robię pełny post, a cztery miesiące później dwa tygodnie przypominajki — powiedziała Karolina Szostak. — Co to jest sześć tygodni w perspektywie całego roku? Oczywiście taki post wymaga dyscypliny, determinacji i silnej woli. Trzeba pamiętać, że robimy to dla siebie i zdrowia — dodała dziennikarka.
Co Karolina Szostak spożywa podczas diety?
Prezenterka w swoich mediach społecznościowych dzieli się z fanami tym, co spożywa w trakcie postu. Karolina Szostak przyznała, że kluczowe w tym czasie jest liczenie kalorii i łączenie odpowiednich składników. Dlatego, chociaż od jej niezwykłej przemiany minęło 9 lat, nie miała efektu jo-jo, a efekty są dalej widoczne. Dziennikarka przyznała, że w czasie postu może jeść warzywa i owocowe o niskiej zawartości skrobi oraz cukru. Przykładowo na śniadanie je szarlotkę jabłkowo-marchewkową, która ma jedynie 120 kalorii.