Larwy mącznika młynarka będą dodawane do pieczywa i innych produktów. Zmieniono prawo
10 lutego 2025 roku wejdzie nowe prawo zezwalające na dodawanie w Unii Europejskiej larw mącznika młynarka, chrząszcza z rodziny czarnuchowatych, do produktów żywnościowych. O zmianie prawda zdecydowała Komisja Europejska, a rozporządzenie wykonawcze podpisała jej szefowa Ursula von der Leyen. Komisja wskazała w uzasadnieniu, że jej decyzja została podjęta w oparciu o opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z 28 marca 2023 roku. Uznano wówczas, że sproszkowane larwy mogą stanowić składnik produktów żywnościowych, ale wcześniej muszą zostać poddane promieniom UV.
KE w wydanym rozporządzeniu wymieniła do jakich produktów trafią sproszkowane larwy mącznika młynarka. Na liście znalazły się: chleb, bułki, ciasta, ciastka, makarony, produkty na bazie makaronu, przetworzone produkty z ziemniaków, ser, produkty z sera, a także musy owocowe i warzywne. KE zapewnia, że na opakowaniach będą znajdowały się odpowiednie informacje, dzięki którym konsumenci będą mogli dowiedzieć się, że produkt zawiera proszek z larw. Będzie na nich zamieszczane również ostrzeżenie o tym, że składnik może powodować występowanie reakcji alergicznych u osób, które mają uczulenie na skorupiaki. A to oznacza, że trzeba będzie dokładnie czytać etykiety.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich – czytamy rozporządzeniu podpisanym przez Ursulę von der Leyen, szefową Komisji Europejskiej.
Rozporządzenie KE wzbudziło kontrowersje. Najpoważniejszym zarzutem jest fakt, że sproszkowane larwy mącznika młynarka do 2030 roku będzie mogła dodawać do produktów żywnościowych tylko jedna firma – francuski Nutri’Earth). Ponadto Parlament Europejski stwierdził, że KE wydała rozporządzenie wbrew rezolucji PE. Ta została wydana 16 stycznia 2025 roku.
W opinii naukowej z dnia 28 marca 2023 roku EFSA zaskakująco stwierdził, że pomimo obróbki UV (nowa żywność) nie stanowi istotnego zagrożenia dla zdrowia – czytamy w rezolucji Parlamentu Europejskiego.
Według deputowanych opublikowany przez KE akt prawny budzi „obawy dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego”, ponieważ spożycie produktów z proszkiem z larw może wywoływać potencjalne reakcje alergiczne.