Sylwestrowe menu 2022

i

Autor: Pixabay/AKPA Wypróbój przepis Magdy Gessler na sałatkę szwajcarską

Przepisy na sylwestra według Magdy Gessler. Najlepsze pomysły na szybkie przekąski i sałatki

2023-12-28 20:13

Co zaserwować dla gości w sylwestra? Jeśli nie masz pomysłu, sprawdź sprawdzone przepisy Magdy Gessler na szybkie przekąski, sałatki, a także ciepłe dania. Tym zachwycisz nawet najwybredniejszych!

Przepisy na sylwestra Magdy Gessler. Tradycyjnie i ze smakiem

Magda Gessler jako kucharka-podróżniczka zaraża całą Polskę fascynacją smakami z całego świata. Jedną z jej propozycji jest Tortilla De Patatas. To doskonała propozycja na ciepłe danie, które można zaserwować na imprezie sylwestrowej.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 jaj
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml dobrej oliwy z oliwek
  • 200 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki kroimy w nieregularne, nieduże kawałki.
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Na najlepiej dużej patelni rozgrzej olej i oliwę. Kiedy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, dorzuć ziemniaki, cebulę i całe ząbki czosnku.
  4. Całość powinna się dusić (nie smażyć) na wolnym ogniu do momentu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
  5. Całość odcedź, zostawiając tłuszcz na patelni.
  6. Do miski wbij jajka, dopraw wedle uznania (najlepiej klasycznie: solą i pieprzem). Całość ubij rózgą.
  7. Kiedy ziemniaki z cebulą ostygną, dodaj je do masy jajecznej. Wymieszaj wszystko delikatnie - tak, by były widoczne kawałki ziemniaków (przypilnuj, by nie zrobiła się z tego jednolita masa).
  8. Kiedy składniki zostaną połączone, masę wylej na rozgrzaną patelnię z wcześniej pozostawionym na niej tłuszczem.
  9. Tortillę smaż na niewielkim ogniu, lekko potrząsając patelnią od czasu do czasu.
  10. Kiedy smażona strona się zarumieni, obróć placka (możesz użyć do tego pokrywki, zsuń placka najpierw na pokrywkę, następie nieusmażoną stroną zsuń na patelnię).
  11. Tortilla De Patatas będzie gotowa, kiedy obie strony będą usmażone na złoty kolor.

Przepis na sylwestrową sałatkę Magdy Gessler. Palce lizać!

Sałatka szwajcarska z "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler jest łatwa w wykonaniu i idealnie się sprawdzi się na sylwestrowym stole. Podaje się ją do piwa i sznapsów.

Składniki (dla ok. ośmiu osób):

  • 700 g mortadeli,
  • 700 g sera szwajcarskiego,
  • 10 ogórków konserwowych,
  • 2 cebule
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek marynaty z ogórków konserwowych
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

  1. Mortadelę i ser pokrój w cienkie paski.
  2. Ogórki pokrój w półplasterki.
  3. Cebulę pokrój w piórka, posiekaj drobno szczypiorek.
  4. Składniki do sosu wymieszaj, dopraw wedle uznania.
  5. Wymieszaj składniki sałatki z przygotowanym sosem. Oprósz całość młotkowanym pieprzem.

Przepis na nietypową przekąskę na sylwestra w świątecznym klimacie

Karp to ryba, która najmocniej kojarzy nam się ze świętami. Faworki z karpia to ciekawa propozycja na danie do podania w sylwestra - można je zaserwować i na ciepło, i na zimno.

Składniki:

  • karp w dzwonkach,
  • orzechy włoskie,
  • mąka,
  • mleko,
  • jaja,
  • cebula,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Proporcje składników zależą od tego, jak dużo karpia chcemy przygotować.
  2. Dzwonki karpia polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrojoną w piórka cebulą. Tak przygotowaną rybę odstawiamy, by mogła się zamarynować.
  3. Następnie należy wyciąć ości z karpia (te najgrubsze). Gotowe dzwonko przetnij na pół, płat natnij i przełóż dosłownie w taki sam sposób jak faworki.
  4. Dzwonko panierujemy najpierw w mielonych orzechach, następnie w doprawionej masie z jajek i mleka, na końcu w mące.
  5. Opanierowane dzwonko smaż w głębokim, bardzo gorącym tłuszczu.
  6. Dzwonki z karpia najlepiej podawać z koglem-moglem wymieszanym na pół z chrzanem.
Ta szopka w Różance co roku przyciąga tłumy