Przepisy na sylwestra Magdy Gessler. Tradycyjnie i ze smakiem
Magda Gessler jako kucharka-podróżniczka zaraża całą Polskę fascynacją smakami z całego świata. Jedną z jej propozycji jest Tortilla De Patatas. To doskonała propozycja na ciepłe danie, które można zaserwować na imprezie sylwestrowej.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 10 jaj
- 3 średniej wielkości cebule
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml dobrej oliwy z oliwek
- 200 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki kroimy w nieregularne, nieduże kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na najlepiej dużej patelni rozgrzej olej i oliwę. Kiedy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, dorzuć ziemniaki, cebulę i całe ząbki czosnku.
- Całość powinna się dusić (nie smażyć) na wolnym ogniu do momentu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
- Całość odcedź, zostawiając tłuszcz na patelni.
- Do miski wbij jajka, dopraw wedle uznania (najlepiej klasycznie: solą i pieprzem). Całość ubij rózgą.
- Kiedy ziemniaki z cebulą ostygną, dodaj je do masy jajecznej. Wymieszaj wszystko delikatnie - tak, by były widoczne kawałki ziemniaków (przypilnuj, by nie zrobiła się z tego jednolita masa).
- Kiedy składniki zostaną połączone, masę wylej na rozgrzaną patelnię z wcześniej pozostawionym na niej tłuszczem.
- Tortillę smaż na niewielkim ogniu, lekko potrząsając patelnią od czasu do czasu.
- Kiedy smażona strona się zarumieni, obróć placka (możesz użyć do tego pokrywki, zsuń placka najpierw na pokrywkę, następie nieusmażoną stroną zsuń na patelnię).
- Tortilla De Patatas będzie gotowa, kiedy obie strony będą usmażone na złoty kolor.
Przepis na sylwestrową sałatkę Magdy Gessler. Palce lizać!
Sałatka szwajcarska z "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler jest łatwa w wykonaniu i idealnie się sprawdzi się na sylwestrowym stole. Podaje się ją do piwa i sznapsów.
Składniki (dla ok. ośmiu osób):
- 700 g mortadeli,
- 700 g sera szwajcarskiego,
- 10 ogórków konserwowych,
- 2 cebule
- 2 łyżki szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek marynaty z ogórków konserwowych
- 2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
- Mortadelę i ser pokrój w cienkie paski.
- Ogórki pokrój w półplasterki.
- Cebulę pokrój w piórka, posiekaj drobno szczypiorek.
- Składniki do sosu wymieszaj, dopraw wedle uznania.
- Wymieszaj składniki sałatki z przygotowanym sosem. Oprósz całość młotkowanym pieprzem.
Przepis na nietypową przekąskę na sylwestra w świątecznym klimacie
Karp to ryba, która najmocniej kojarzy nam się ze świętami. Faworki z karpia to ciekawa propozycja na danie do podania w sylwestra - można je zaserwować i na ciepło, i na zimno.
Składniki:
- karp w dzwonkach,
- orzechy włoskie,
- mąka,
- mleko,
- jaja,
- cebula,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Proporcje składników zależą od tego, jak dużo karpia chcemy przygotować.
- Dzwonki karpia polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrojoną w piórka cebulą. Tak przygotowaną rybę odstawiamy, by mogła się zamarynować.
- Następnie należy wyciąć ości z karpia (te najgrubsze). Gotowe dzwonko przetnij na pół, płat natnij i przełóż dosłownie w taki sam sposób jak faworki.
- Dzwonko panierujemy najpierw w mielonych orzechach, następnie w doprawionej masie z jajek i mleka, na końcu w mące.
- Opanierowane dzwonko smaż w głębokim, bardzo gorącym tłuszczu.
- Dzwonki z karpia najlepiej podawać z koglem-moglem wymieszanym na pół z chrzanem.