Boże Narodzenie 2023. Ten przepis na uszka wigilijne siostry Anastazji to prawdziwy hit
Siostra Anastazja ma w swoich kulinarnych książkach wiele przepisów, z którymi poradzą sobie nawet najwięksi kuchenni amatorzy. Duchowna posiada także wiele receptur na pyszne przysmaki wigilijne. Jednym z nich jest rzecz jasna barszcz z uszkami. I właśnie uszka, według przepisu siostry Anastazji, smakują wyjątkowo pysznie.
Uszka są dodatkiem, bez którego trudno sobie wyobrazić barszcz czerwony podczas kolacji wigilijnej. Siostra Anastazja ma swój idealny przepis na ich przygotowanie. Różni się on nieco od tych tradycyjnych. Siostra Anastazja do swoich uszek nie dodaje kapusty ani wymyślnych grzybów. Duchowna stawia na prostotę - zarówno przy przygotowaniu ciasta, jak i samych uszek.
Siostra Anastazja ma sprawdzoną recepturę na wigilijne uszka. Stawia na prostotę
Siostra Anastazja przy przygotowaniu ciasta do uszek korzysta z oleju, jajka, mąki i wody. W farszu stawia na popularne pieczarki, którymi tym samym zastępuje inne rodzaje grzybów, często używane w polskich domach. Przepis wydaje się być bardzo prosty, ale jest niezwykle smaczny. Wiemy, bo sprawdziliśmy.
Składniki na uszka wigilijne według siostry Anastazji:
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy lub oleju.
Pieczarki należy umyć i pokroić w drobną kostkę, wraz z cebulą. Następnie warzywa trzeba usmażyć na patelni, aż odparuje z nich nadmiar wody. Farsz należy doprawić solą i pieprzem. Sposób przygotowania ciasta jest również bardzo prosty. Do miski należy przesiać mąkę i dodać do niej jajko oraz oliwę. Następnie należy wyrabiać ciasto, dolewając do niego wodę, aż będzie gładkie i elastyczne. Później wystarczy odstawić przykryte ciasto na 30 minut i można wziąć się za lepienie uszek. Uszka będą ugotowane po upływie 3 minut od momentu wypłynięcia z wrzątku.