Święta Bożego Narodzenia. Tradycyjne potrawy wigilijne z Małopolski
Święta Bożego Narodzenia to jeden z nielicznych momentów w roku, kiedy całe rodziny mogą zasiąść przy jednym stole, uciekając od zgiełku codziennych obowiązków. Oczywiście nieodłącznym momentem przygotowań do tego szczególnego czasu są nie tylko domowe porządki, ale także świąteczne potrawy, których nie może zabraknąć podczas wieczerzy. Jak wiadomo, w różnych regionach Polski podaje się różne dania, będące symbolem danego obszaru. Nie inaczej jest w przypadku Małopolski, gdzie również spożywa się potrawy związane historycznie i tradycyjnie z terenami naszego województwa. Małopolska słynie z wielu produktów, których nie sposób skosztować nigdzie indziej, co również nie pozostaje bez znaczenia w kontekście wigilijnego stołu. Niektóre potrawy, takie jak maczanka krakowska na stałe wpisały się w reprezentatywny repertuar kuchni regionalnej, znanej również poza granicami Polski. Oczywiście nie należy ona do potraw świątecznych, jednak stanowi idealny przykład małopolskiego, unikalnego produktu. Jakie są typowe, małopolskie potrawy świąteczne? Sprawdźcie w przygotowanej poniżej galerii.