Jakie grzyby można jeść na surowo? Odpowiedź zaskakuje
Grzybów w żadnej postaci stanowczo nie powinny jeść małe dzieci, kobiety ciężarne i karmiące, alergicy, osoby starsze, ludzie cierpiący na choroby nerek i wątroby, a także mające częste problemy z układem pokarmowym. Jeśli jednak ktoś cieszy się dobrym zdrowiem i nie ma problemu z wątrobą (a te leśne przysmaki są ciężkostrawne), może jeść grzyby nie tylko duszone czy smażone, ale też surowe. Warto wiedzieć, że na surowo lub po jedynie lekkiej obróbce termicznej można jeść nie tylko pieczarki. Gatunków takich grzybów jest o wiele więcej i właśnie teraz jest ich w lasach najwięcej.
Idziesz na grzyby? Tych wypatruj, aby przygotować pyszne potrawy
Na surowo można jeść wspomniane już pieczarki, ale także "czarne złoto" grzybiarzy, czyli trufle oraz kurki, boczniaki i borowiki szlachetne, czyli prawdziwki. Wszystkie te grzyby są pyszne i bezpieczne dla osób, które dobrze tolerują ciężkostrawne produkty. Obecnie w lasach najczęściej można spotkać te ostatnie. Gdzie rośnie najwięcej prawdziwków? Drzewa, pod którymi lubią rosnąć borowiki szlachetne to świerki, sosny, buki oraz dęby. Boczniaków z kolei powinno się wypatrywać na na martwym drewnie liściastych drzew, takich jak np. buk czy wierzba. Wszystkie te grzyby będą nie tylko cudowne do ususzenia na zupę grzybową, duszenia np. w gulaszu, ale też do podjadania po tylko lekkiej obróbce termicznej, np. w jajecznicy czy z makaronem.