W ofercie Carrefour pojawiły się jadalne robaki. Czy znajdą się amatorzy tego rodzaju przekąski?
Ostatnimi czasy widoczny jest wyraźny trend w żywieniu. Chodzi o dodawanie do produktów spożywczych proszku z Acheta domesticus, czyli świerszcza domowego. Ten oficjalnie może być już składnikiem żywności produkowanej na rynku unijnym. Mąka ze świerszczy domowych znajdzie się w chlebie, bułkach, batonach zbożowych, a nawet w czekoladzie! Brzmi kontrowersyjnie? Okazuje się, że to wcale nie pieśń przyszłości, bowiem już teraz jadalne robaki są dostępne praktycznie dla każdego. Carrefour wprowadził do swojej oferty właśnie takie oryginalne przekąski z owadów prostoskrzydłych i chrząszczy z rodziny czarnuchowatych w różnych wariantach smakowych:
- suszone świerszcze o smaku śmietany z cebulką,
- suszone świerszcze o smaku soli morskiej,
- suszone świerszcze o smaku chilli z limonką,
- suszone mączniki o smaku pomidorów z ziołami.
Polecany artykuł:
- Produkty z owadów pojawiły się w naszym asortymencie, ale na razie w wybranych hipermarketach, na przykład w Warszawie, w Galerii Mokotów, ale też w innych hipermarketach. Sukcesywnie będą natomiast wprowadzane do kolejnych i coraz bardziej dostępne. Jest to wdrażane - powiedział nam Miłosz Konkel z biura prasowego Carrefour Polska.
Na jednym z instagramowych profili pojawił się nawet filmik pewnego śmiałka, który zdecydował się kupić i spróbować tej niecodziennej przekąski. Na nagraniu widać również, że nie należy ona do najtańszych, bowiem za 20 gramów suszonych owadów trzeba zapłacić aż 15 złotych.